Chcete mít zdravé kosti? Jezte pět zdravých potravin

Lidské tělo je jeden velký organismus, který je složen z mnoha částí. Pevnou částí těla jsou kosti, které bychom měli neustále držet ve zdravém stavu. I když si mnozí lidé myslí, že kosti nejde nijak podpořit, opak je pravdou. I kosti můžeme podpořit a můžeme je udržovat zdravé a silné. Stačí, když budeme konzumovat potraviny, které je dokážou podpořit. A že takových potravin není málo!

Vápník a vitamin D – to jsou dvě složky, které kosti dnes a denně potřebují. Dostatečný přísun těchto látek je však potřebný pro celé tělo, nepodporují zdraví jen kostí. Zejména po padesátce a v době těhotenství bychom měli myslet na neustálý přísun vitaminu D, jenže kde se nachází?

Mák je plný jak vitaminu D, tak vápníku

Mnozí lidé žijí v domnění, že nejlepší zdroj vápníku je mléčný výrobek. Jenže není to tak, to, že mléčné výrobky obsahují vápník, je všeobecně známý fakt, ale neobsahují ho tolik jako mák. Odborníci jsou dokonce toho názoru, že mák obsahuje dokonce až dvanáctkrát více máku než mléko, o němž si lidé myslí, že obsahuje vápníku nespočítaně.

Neshazujme mléčné výrobky

Samozřejmě bychom neměli mléčné výrobky shazovat, jelikož se v jejich složení také nachází dostatek vápníku a vitaminu D. Bohužel musíme vše uvést na pravou míru – ne všechny mléčné výrobky potřebné složky obsahují. Nejlépe je na tom tučný tvaroh, který vápníkem doslova oplývá.

Jíte ryby?

Neměli bychom zapomínat na ryby, které jsou také plné potřebných složek, jež podporují zdravé a silné kosti člověka. Nejvíce vitaminu D získáte například z pstruha, ale také ze šprotů nebo také z úhoře.

Tofu pro podporu kostí

V dnešní době se stále více objevují takzvaní vegani a vegetariáni, kteří místo masa volí tofu. Tofu není vůbec špatné, vždyť je také plné vápníku. Dokonce se konzumace tofu doporučuje, a to konkrétně pacientům, kteří trpí osteoporózou.

Oříšky, oříšky, oříšky

Není nad milované oříšky! I ty podporují zdravé kosti a také je výrazně posilují. V oříšcích se nachází hodně vápníku, ale jsou poměrně těžké do žaludku.